Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Khamis, 13 Februari 2014

Manusia yang Sebenar-benar Bijak


Riwayat: 
 at-Tirmizi
Kategori: 
 Akhlak
Hadith: 
Daripada Abu Yaala Syaddad bin Aus RA daripada Nabi SAW sabdanya, “Orang yang bijak itu ialah mereka yang mengambil berat tentang dirinya dan beramal untuk selepas mati. Manakala orang yang lemah itu ialah mereka yang menurutkan hawa nafsunya sedangkan dia bercita-cita untuk menjadi hamba Allah yang diredhai.”

Huraian Hadith: 
  1. Orang yang beriman hendaklah sentiasa bermuhasabah diri dan beramal seperti yang dituntut oleh agama, kerana ganjaran pahala adalah berasaskan amalan yang benar-benar dilaksanakan, bukan dengan angan-angan kosong.
  2. Manusia yang bijak itu ialah orang yang memperjuangkan hidupnya untuk kebahagiaan di akhirat.
  3. Akal yang dianugerahkan oleh Allah hendaklah digunakan untuk memikirkan persediaan hidup di akhirat.
  4. Wajib bagi seseorang mengelakkan diri daripada dikuasai oleh hawa nafsu yang akan membawa kepada kehancuran diri dan agama.

Jumaat, 7 Februari 2014

Show House - Banglo 3 tingkat (Klang)

Salam readers....

tengok tajuk tu....haaaaa sejak dua menjak ni kitorang (me + asben) memenuhi weekend dgn p tgk umah contoh...start dengan aritu kami pi UKAY SERAYA..tudia...terus jatuh cinta..dengan ID n furniture kat rumah tu...

tp untuk entri kali ni..nak cite show house yang kitorang p last 2/3 week..kitorang jalan2 area Klang..Banglo ni nak dijual sekali included ID n semua yang ada dalam tu...wow!! terujanya kami...RM3 juta lebih...nahhh haiihhhhh...

Xpela bila dah byk2 dok p show house dah rasa design dia hampir sama jer semua...kitorang just nak dapatkan idea untuk rumah kitorang nanti....gambar2 yang kitorang ambik pun just for our personal collection..sape nak tiru ok jew....Jom tgk gambar...Nanti kitorang share lagi show house yang lain...



ruang tamu utama


Kitchen

dining

Master bed room

view from entrance master bed room

family hall

tv panel at family hall


Tingkat 3 (Kawasan rehat Gym)


tengok gambar2 tu..best kan??kalaula ada duit byk...boleh la buat umah ikut selera kita..Dahla rumah yang best..dipenuhi pulak dengan kasih-sayang, kebahagiaan, ketenangan dan rahmat daripada ALLAH...insyaallah...P/s: do visit my blog..Be a follower now..Thanks..Luv!

Khamis, 6 Februari 2014

Bila Abah p keja jauh!

Ni crita hujung bulan lepas..sebelum CNY aritu..masa Alya kena skin infection tu..
ari isnin n selasa abah kena p meeting kat Singapore..sebelum2 ni ada jugak abah dok p meeting kat sana..tp kali ni abah p kami yang dok umah ni rasa cam boring plak..ye la abah xde..boring arrr..rasa cam xcukup corum...
Nak menjadikannya lagi boring bukannya apa..sebab kami dok umah je...xkluar p mana2 pun..duduk la beku kami dalam umah 3 beranak...mama pun malas sgt nak bwk Aidil n Alya keluar jalan2..sekali ngn Aidil pun xp sekolah selama 3 ari sebabnya mama EL..cian Aidil...
Abah ni p meeting jauh2 bukannya apa sebab company dia keja tu HQ sana..so kdg2 depa nak discus projek meeting kat sana, kdg2 KL,kdg2 kat johor..Johor sbb site kat Johor..macam2 aih...
Petang2 mama bwk la Aidil n Alya jalan2 kat luar sebab sian..boring sgt dah...kikiki..tu haaa gambaq bawak depa jalan2 kluar dari umah..